• Pomem, Pöh, Paem, Pmyo Hazırlık Kursları
  • Regnum Sports
Iğdır Üniversitesi

 

ÖZEL YETENEK SINAVI BECERİ-KOORDİNASYON PARKURU

Beceri-Koordinasyon Parkurunda adayın giriş fotoselinden geçişiyle beraber elektronik kronometre çalışır ve bitiş fotoselinden geçmesiyle otomatik olarak durur. Komisyon tarafından adayın başlangıç ve bitiş arasındaki süresi kaydedilir. İki deneme hakkını kullanan adayın en iyi parkur derecesi geçerli kabul edilir ve değerlendirmeye alınır. Parkurda erkeklerde 90, kızlarda ise 110 saniyeyi aşan adaylar diskalifiye kabul edilir. Beceri-Koordinasyon Parkurunda 9 (dokuz) istasyon bulunmaktadır. İstasyonlar sırasıyla;

 

İstasyon: “Barfiks Merdiveni”

İstasyon: “Engel Geçişi”

İstasyon: “Sağlık Topu Taşıma”

İstasyon: “Basketbol Slalom”

İstasyon: “Futbolda Kaleye Şut”

İstasyon: “Asimetrik Paralel Bar”

İstasyon: “Hentbol Kale Atışı

İstasyon: “Öne Takla”

İstisyon: “30 m Sürat Koşusu” dur

 

Beceri-Koordinasyon Parkuru

 

—Başlangıç (Fotoselden giriş)

İstasyon “Barfiks Merdiveni”:

Barfiks merdiveni istasyonunda; erkeklerde 2,43m, kızlarda ise 2,24m yüksekliğinde ve aralarında 40 cm mesafe bulunan 7 adet bar bulunmaktadır. Adaylar, barfiks merdiveninde bulunan her bir bara tek tek tutunmak şartıyla ilerleyerek istasyonu tamamlar. İstasyonu tamamlamadan yere temas eden ve barlardan herhangi birine tutunmadan veya sadece temas ederek ilerleyen aday istasyona yeniden başlamak zorundadır. Adayların son bara tutunma şartı gözetmeksizin sadece temas ederek istasyonu tamamlamasına müsaade edilir.

İstasyon “Engel Geçişi”:

Engel geçişi istasyonunda sırasıyla; ilk engelin altından, ikinci engelin üstünden, üçüncü engelin altından ve dördüncü engelin üstünden geçiş yapılarak istasyon tamamlanır. Engeller arası mesafe 1,5 m’dir. Not: İlk ve Üçüncü Engel Yüksekliği: Erkek: 90 cm, Kız: 80 cm;

İkinci ve Dördüncü Engel Yüksekliği: Erkek: 70 cm, Kız: 60 cm’dir.Engel atlayan, geçişleri yanlış yapan ve engelleri yıkan adaylar geri çevrilir, yıktığı engeli kendi eliyle düzeltmesi istenir ve harekete kaldığı yerden devam ettirilir. İkazlara uymayan aday diskalifiye edilir.

İstasyon “Sağlık Topu Taşıma”:

Aday, 40 cm yüksekliğindeki ahşap bank üzerinde bulunan 4 adet sağlık topunu (ağırlığı; erkeklerde 3 kg, kızlarda 2 kg) alarak 4,40 m mesafedeki diğer banka sıralama olmaksızın taşır. Sağlık topları bir banktan diğer banka birer birer taşınmalıdır. Toplar banktan düşerse, aday topu banka tekrar koyması için geri çevrilir.

 

İstasyon “Basketbol Slalom”:

Adaylar, 1,20 m aralıklara aynı hizada sıralanmış olan 5 adet dikmenin arasından basketbol topu ile slalom yaparak geçerler. Tüm adaylar basketbol topunu dikmeler arasında en az bir kez çift veya tek elle yere vurmak zorundadır. Basketbol topu istasyon sonunda bulunan sepete bırakılmalıdır. Dikme atlayan, geçişleri yanlış yapan, dikmeleri yıkan ve topu sepete bırakmayan adaylar hata yaptıkları noktaya geri çevrilir. Hatanın düzeltilmesi istenir ve harekete kaldığı yerden devam ettirilir. İkazlara uymayan aday diskalifiye edilir

İstasyon “Futbolda Kaleye Şut”:

Adaylar 5 m mesafedeki mini futbol kalesine futbol topu ile belirlenen vuruş bölgesinden vuruş yaparlar. İlk vuruşta gol yapan aday, bir diğer istasyona geçerek parkura devam eder. İlk vuruşun gol olmaması durumunda, aday ikinci topu yedek top bölgesinden alıp vuruş bölgesine koyarak ikinci vuruşunu gerçekleştirir. İkinci vuruşun gol olup olmaması durumuna bakılmaksızın, aday bir diğer istasyona geçerek parkura devam eder.

 

İstasyon “Asimetrik Paralel Bar”:

Adaylar, yüksekliği kızlarda 1,35m, erkeklerde 1,40m olan barın altından geçerek; yüksekliği kızlarda 1,65m, erkeklerde 1,70m olan diğer barın üstünden atlayarak asimetrik paralel bar istasyonunu tamamlarlar.

 

İstasyon: “Hentbol Kale Atışı”:

Asimetrik paralel bar istasyonunu tamamlayan aday, hentbol kalesinde belirlenen bölümlere kızlarda 7m, erkeklerde 9m mesafeden kale atışı gerçekleştirir. İlk atışta gol yapan aday bir diğer istasyona geçerek parkura devam eder. İlk atışın gol olmaması durumunda, aday ikinci topu yedek top bölgesinden alıp atış bölgesine gelerek ikinci atışını gerçekleştirir. İkinci atışın gol olup olmaması durumuna bakılmaksızın, aday bir diğer istasyona geçerek parkura devam eder.

İstasyon “Öne Takla”:

Hentbol kale atışı istasyonunu tamamlayan adaylar, 3 m mesafede bulunan jimnastik minderinde öne düz takla atar (öne düz takla formu dışındaki bir başka takla formu kullanılamaz). Öne düz taklasını tamamlayan aday jimnastik minderinden 3m uzaklıktaki dikmeden belirtilen yönde dönüşünü yaparak istasyonu tamamlar.

İstasyon “30m Sürat Koşusu”:

Öne takla istasyonunu tamamlayan adaylar, bitiş fotoseline 30m mesafede bulunan dikmeden dönüşünü gerçekleştirir ve sürat koşusu yapıp bitiş fotoselinden geçerek parkuru tamamlar.

—Bitiş (Fotosel kapısından çıkış)

Önemli Uyarı

İstasyonu tamamlamadan atlayan,

Sınav sırasında istasyon ve parkur sorumlularının uyarılarını dikkate almayan,

Bitişte (fotosel kapısından çıkış) kendi hatasından dolayı zamanı durduramayan,

Sınav ekipmanlarına zarar veren aday diskalifiye edilir.

Yukarıda ele alınan uyarılar dışındaki konularda karar verme yetkisi Sınav Komisyonu’na aittir (ceza puanı verme, diskalifiye etme veya sınavı tekrarlama gibi).

 


Iğdır Üniversitesi
Iğdır Üniversitesi
Sınav Tarihi

 31 Temmuz-4 Ağustos 2017

Sınav Sistemi
Koordinasyon
Özgeçmiş
Bölümler Kontejan
Beden Eğitimi Bölümü  37 Erkek 23 Bayan

 

Baraj Puanı
MS 150 Puandır. SL 160 Puandır. NL 180 Puandır.
Kimler Düşünebilir
Koordinasyon Parkuruna Güvenen iyi Sporculara Önerilir

BENZER KILAVUZLAR