• Pomem, Pöh, Paem, Pmyo Hazırlık Kursları
  • Regnum Sports

Üniversitelerin beden eğitimi ve spor yüksekokulları (BESYO) ve spor bilimleri fakülteleri (SBF) bölümlerini okumak için Türkiye’de birçok üniversite özel yetenek sınavı yapmaktadır. Özel Yetenek Sınavı yapmayan üniversiteler ise Tercih ile bu bölümlere öğrenci almaktadır. Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alımı yapan üniversiteler belirli şartlar karşılığı bu sınava girmenize olanak sağlamaktadır.

Özgeçmiş Zorunluluğu Olan Üniversitelerde Şartlar

Özgeçmiş zorunluluğu olan üniversitelerde besyo okuyabilmeniz için lisansa sahip olmanız gerekmektedir. Çoğu üniversitelerde bu lisans yılı 2 ve üzeridir. Bu şartları yerine getirmeyen adaylar başvuruda bulunamazlar.

Bazı üniversitelerde ise belirli branşlarda alım yaptıkları için yalnızca o branşların özgeçmişini ve lisansını kabul etmektedir. Farklı branşlardan özgeçmişi olan adayların başvuruları kabul edilmemektedir.

Özgeçmiş Zorunluluğu Olmayan Üniversitelerde Şartlar

TYT sınavına girmiş olmak,

TYT sınavında üniversitenin belirlediği baraj puanına sahip olabilmek,

Özel Yetenek Sınavında başarılı olabilmek

Branş sınavı mevcut ise branş sınavından yeterli puanı alabilmek,

Özel yetenek sınavı yok ise diğer motorsal testler ve sınavlarda başarılı olabilmek,

Lise veya dengi okuldan mezun olduğunu gösteren belgeye sahip olmak

Sağlık raporu almak (beden eğitimi ve spor yüksekokulu veya spor bilimleri fakültelerinde okumasında sağlık açısından bir sakınca yoktur.)

Üniversitelerin Besyo ve Sbf bölümlerinin herhangi bir tanesinde okumak için bu şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Fakat gelen son açıklama ile birlikte besyo ve sbf’lerin öğretmenlik bölümünde okumak isteyen adayların baraj puanı 240.000 ve üzeri olarak belirlenmiştir. Adaylar bu baraj puanını elde edemedikleri sürece öğretmenlik bölümlerine başvuru yapamayacaklardır. Üniversiteler bu baraj puanını değiştiremedikleri gibi uymakta zorundadırlar.

Besyo ve Sbf’lerin diğer bölümleri için 240.000 barajı yoktur. Her üniversite istediği baraj puanını koyup istediği şartları belirleyebilmektedir.

Sağlık raporu ibaremiz spor yapmak açısından  olduğu için fiziki engeli olan bireylerde bu alanda yarışabilmektedir. Üniversitelerimiz engelli kontejanı ve yabancı kontejanı bulunmaktadır. Adaylar bu kontejanlarda yarışmaktadır.

NOT: Üniversitelerin BESYO, Beden Eğitimi Bölümlerini düşünen adayların sınavların sadece özel yetenek sınavından ibaret olmadığını hatırlatır. TYT ve OBP’nin etkisinin de bir o kadar önemli olduğunu unutmamaları gerektiğinin bilincinde olarak bu sınavlara hazırlanmaları gerektiğini belirtiriz.