• Pomem, Pöh, Paem, Pmyo Hazırlık Kursları
  • Regnum Sports

Besyo ve Sbf’lerde özgeçmiş etkisini anlatmadan önce özgeçmişin kelime anlamını ve sportif açıdan anlamını anlatmak istiyorum

Özgeçmiş Nedir ?

Özgeçmiş kelime anlamı olarak kendinizi kısaca anlatmaya özgeçmiş denir.

Sportif açıdan özgeçmiş kelimesi sizin amatör olarak spora başladığınız (lisansınızın çıktığı süreç) zaman ile  elde ettiğiniz başarıların, kaç yıl lisanslı sporcu olduğunuzun ve çıktığını müsabaka veya maçların tümüne özgeçmiş denir.

Özgeçmiş Besyo’da Ne İşe Yarar ?

Özgeçmiş bazı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları ve Spor Bilimleri Fakültelerinde  özel yetenek sınavlarında zorunlu veya zorunlu olmadan bir koşul olabilir. Bazı üniversiteler ise yalnızca özgeçmiş puanı ile öğrenci almaktadır. Bazı üniversiteler için ise özgeçmiş bir anlam ifade etmez.Sınav sistemlerinde özgeçmişe puan vermezler. Özgeçmiş zorunlu olmayan üniversitelerde ise özgeçmişi olmayan adaylarda başvuruda bulunabilirler.

Özgeçmiş Puanı Nasıl Hesaplanır?

Özgeçmiş puanınız üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermektedir. Özgeçmiş puanınızı hesaplayabilmeniz için üniversitenin sınavdan önce açıkladığı kılavuzu inceleyerek kendi branşınızın ve kendi özgeçmişinizin puanlamalarını tablo halinde görebilirsiniz. Hesaplama yaparken en çok hata yapılan şeyler genellikle başarı puanlarıdır.

Örneğin: Tabloda 1., 2. Ve 3.’lük için 50 puan yazdığı durumlarda bunun Türkiye şampiyonası olduğunu bilmeniz gerekir.İl ve okul şampiyonluklarına genelde çok puan verilmez. Bu örneği vermemizin en büyük nedeni öğrenci veya antrenörlerin özgeçmiş puanını yanlış hesaplayıp, üniversiteyi kesin kazanacaklarını veya kazanma olasılığı çok düşük olduğu üniversite sınavına giderek gereksiz masraf yapmasını engellemek başlıca amaçlarımızdandır.

Özgemiş Nerden Alınır?

Eğer sporcuysanız veya eskiden spor ile uğraştıysanız ve üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarına ve Spor Bilimleri Fakülteleri sınavlarına hazırlanıyorsanız eğer  ve sizden özgeçmiş isteniyorsa  bununla ilgili 2 evrağa ulaşabilirsiniz;

1. Evrak kaç yıllık lisanslısınız ve bunun kaç yılı vizeli aktifsiniz, bunu kendi ilinizdeki Gençlik ve Spor İl veya İlçe müdürlüklerinden temin edebilirsiniz.

2. Evrağı ise bulunduğunuz branşın federasyonundan temin edebilirsiniz. Bunlar ise sizin aktif olduğunuz dönemdeki maç çizelgeleriniz kaç sezon aktif olduğunuz ve başarılarınızla ilgili evrağa ulaşabilirsiniz.

Bu evraklar bahsettiğimiz 2 yerede giderek bir dilekçe ile kolayca halledebilirsiniz. Eğer sizde 2018 senesinde Besyo ve SBF düşünüyorsanız, şimdiden evraklarınız tamamlayınız.Bir evraktan ortalama 3 ‘er tane çıkartırınız. Bunun sebebi her gittiğiniz üniversite sınavlarında fotokopi kabul etmiyor olmalarıdır.