• Pomem, Pöh, Paem, Pmyo Hazırlık Kursları
  • Regnum Sports

OBP( Ortaöğretim Başarı Puanı ), evet iyisiyle kötüsüyle liseden mezun oldunuz ve okulda 4 senelik başarı ortalamanızı  4'e bölün daha sonra çıkan 4 senelik ortalamanızı 5 ile çarptığınız zaman ortaya çıkan sonuca OBP’niz denir.

Besyo'da OBP Nasıl Hesaplanır?

Liseden mezun oldunuz diyelim.Mezun olduğunuz diplomanızı  5 ile çarptığınız zaman  OBP ortaya çıkar.

Örneğin; lise mezuniyet puanınız 75 diyelim  75*5 =375 puan eder. Bu sizin OBP puanınızdır.

Besyo’da OBP Etkisi

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (Besyo) ve Spor Bilimleri Fakülteleri (SBF) sınavlarına başvuru yaptığınızda her adayın bir başlangıç puanı hesaplanır. Bu hesaplamalar toplanır ve bir sıralamaya alınırsınız.

Örneğin; 180 baraj puanlı bir üniversite düşünelim, 2 tanede aday düşünelim, bunların bir tanesine x bir tanesine y diyelim ikisininde TYT puanı  200 olsun  birisinin OBP’si  300 birisinin ki 250 olsun bu durumda  ikisininde başlangıç puanını hesapladığımızda ortaya çıkan sonuç kişilerin  özel yetenek sınavından önceki sıralamasını belirler.

X’in TYT Puanı 200  OBP’si 300   200*0,22+300*0,11=77

Y’nin TYT Puanı 200 OBP’si 250  200*0,22+250*0,11=71,5

X’in Başlangıç Puanı 77

Y’nin Başlangıç Puanı 71,5 

Böylece X, Y'ye göre daha iyi bir başlangıç puanı ile ile sınava başlamış olur.

Tabikide daha sonra üniversitelerin belirlediği sınav sistemine göre alınacak puanlar bunlara dahil  değildir. Bu puanlar dahil edildiğinde Y daha başarılı bir sporcu işe  Y’de kazanabilir. Her ne olursa olsun sizde şansınızı yükseltmek istiyorsanız TYT ve OBP’nize dikkat ederek  şansınızı arttırabilirsiniz.

Besyo Bilgiler olarak yazılarımızı çeşitli kaynaklardan araştırarak sizin anlayabileceğiniz şekilde kolay bir dil kullanarak yazıyoruz. Amacımız BESYO ve SBF’yi düşünen her öğrenci bizler için önemlidir. Sizleri internetteki kirlilikten bir nebze olsun kurtarmaktır.

Besyo Hazırlık Kursları ve OBP

Besyo ve Sbf’lere hazırlanan bütün adaylara tavsiyemiz gideceğiniz kurs sizleri sadece özel yetenek sınavına hazırlamamalıdırlar. Sizlerin aynı zamanda karekteristik özelliklerinizi iyi analiz ederek sizlerin besyo’daki bölümlerinizi seçerken sizlere yardımcı olmalıdırlar. Gideceğiniz kurslara kesinlikle sormanız gereken en önemli sorulardan bir tanesi OBP’nin etkisi  ve kurs sizi gelişi güzel mi hazırlıyor yoksa sizin üniversiteli olabilmeniz için geliştirdiği bir formül var mı? Arkadaşlar ortalama Besyo’ya hazırlanan adayların %90 Besyo Hazırlık Kurslarına gidiyor. Bu yanlış mı kesinlikle yanlış değil tam tersine bu işi gerçekten yapmak istiyorsanız çok doğru bir hareket olur.Fakat gideceğiniz ve yığınla para ödeyeceğiniz kursları lütfen analiz ediniz.Analiz etmenin en kolay yoluda biraz araştırın sadece bizim sitemizi de değil, birçok siteyi araştırın ve bilgi sahibi olunuz.Siz ne kadar bilgili olursanız o kadar iyi bir kursa gidersiniz. İyi bir kursa gitmenizin sizler açısından önemi, unutmayın ki ister başarılı ster başarısız bir sporcu olun yine de gideceğiniz kurslarda yanlış bir tercih sizlerin 1 sene  kaybetmenize neden olabilir . Yanlış tercih yapmayın, unutmayın başarı bir tercihtir!